Saç ekimi, saç restorasyonu

0
2896

Saç ekimi operasyonu kellik derecesine göre tek bir seansta bilebilmekte ya da 1-2 seans sıkılaştırma gerektirebilmektedir. Saç ekimi uygulaması sonrasında ekilen saçlar 3 ay içerisinde dökülmektedir ancak endişe edilecek bir durum söz konusu değildir 8’inci ayın sonuna dek yeniden çıkar. Yani her saç ekimi işleminde seansların arası en az 8 ay olması gerekir.

Saç ekimi ameliyatlarının sonuçlarında hastanın saç rengi ve tipi önem gerektirmektedir. Koyu renkli kıvırcık ve koyu saçlar en iyi neticeyi vermektedir, sarı renkli, ince ve düz saçlar ise kapatma oranı daha az olmaktadır.

Hastalardan gelen bazı sorulardan biri ekilen bu saçlar dökülür mü? Alın ve tepe bölgesindeki saç kökleri testosteron hormonuna duyarlıdırlar. Ve bu hormonun etkisiyle saç kökleri zarar görerek buna bağlı olarak saçlar dökülmektedir. İkinci tip saç kökleri östrojen hormonuna duyarlıdır. Ve bu nedenle dökülmemektedirler. Saç ekimi işlemi kafanın arka bölümünde bulunan testosteron hormonuna duyarlı olmayan saç köklerinin alınarak alın ve tepe kısmındaki saç olmayan bölgelere ekilmesi işlemidir. Ekilen saç kökleri testosteron hormonuna duyarlı olmadıkları için bir daha kesinlikle dökülmezler ve ömrünüz boyunca bu saçlarla mutlu mesut yaşaya bilirsiniz.

Saç ekimi işleminden önce hastaya saç çizgisi oluşturulur. Saç çizgisi önde yani genel olarak alın orta hattında kaş hizasının 6 cm üzerinde, kaş orta hattında ise kaş hizasının 8 cm üzerinde olacak şekilde belirlenmektedir. Fakat bu çizgi hastanın yüz tipine göre şekillendirilerek ayarlanabilir.

Saç ekimi operasyonunda son yıllarda mini-mikro greft aktarılması ile ilgili 2 yöntem  kullanılmakta olup bu yöntemler FUT (FOLİKULER UNİTE TRANSPLANTASYONU)  ve FUE (FOLİKULER UNİTE EKSTRAKSİYONU) yöntemleridir.

FUT (Folikuler Unite Transplantasyonu)

Uzun yılla boyu uygulanan bu yöntemde en gölgesinde 2 x 10-12 cm uzunluğunda saç bulunan deri çıkartılır. Donör alan dikiş atılarak kapatılır. Daha sonra alınan saçlı geri biztüri yardımıyla mikro (1 saç kökü içeren) ve mini (2-3 saç kökü içeren) greftlere ayırma işlemi yapılır. Kişinin saç olan derisi lokal anestezik solusyonla şişirildikten sonra açılan deliklere ön saç çizgisi bölümüne mikro, arka taraflara mini greftler olmak üzere yerleştirme işlemi yapılır. FUT yöntemi ile saç ekimi işlemi yaklaşık olarak 5 – 6 sürmektedir. İşlemin bitiminde özel baskılı pansumanla sarılır, iki gün sonra açılarak özel şampuanla yıkama işlemi yapılır.

FUE (Folikuler Unite Ekstraksiyonu)

FUE yöntemi FUT yöntemine göre daha yeni bir yöntem olup ve daha çok tercih edilmektedir. FUE tekniğinin tek farkı özel bir motorla tek tek köklerin alınması yerlerinde minimal iz kalması ve bunun neticesinde kafanın arka kısmında yani ensede iz olmadığından daha estetik bir sonuç olmasıdır. Yoksa yine kullanılan greft aynıdır. FUE tekniği, FUT tekniğine oranla daha teknolojik ve daha uzun süren bir tekniktir.

Dikkat Edilecek Durumlar

Sigara, yara iyileşmesini olumsuz etkileyebilir bu sebeple ameliyattan en az 1 hafta önceden 2 hafta sonrasına kadara azaltmanız ya da bırakabiliyorsanız bırakmanız yararlı olacaktır. Diğer estetik operasyonlarında olduğu gibi kanamayı arttırması için aspirin ve diğer kanı sulandırıcı etkisi olan ilaçlar (biloba, heparin, kumadin, gingko ekstreleri gibi) kullanımı ameliyat tarihinden 10 gün önce kesilmelidir. Yüksek tansiyon hastası iseniz sabah ilacınızı mutlaka alınız. Ve başka hastalıklarınız var ise kalp, tansiyon, şeker gibi cerrahınıza mutlaka bildiriniz. Saç ekimi yaptırmaya gelirken saçınızı PH 5.5 bir şampuanla yıkayınız.

CEVAP VER

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.